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2024 Central Human Resources Attendance & Leave  
Hurricane Preparedness & Emergency Closure  

FAQs 

General Hurricane Preparation Guidance can be found on USF’s 
Emergency Management webpage here. 

Leave Related Emergency Closure & Essential Personnel FAQs 

Q.  Who decides if the university will close for a storm or emergency?  

A.  The President has the authority to determine if the university needs to 

close for emergency circumstances, like a hurricane. There may be times when 

the President will authorize that some, but not all, USF campuses will close, so 

please pay careful attention to which locations may remain open.  

Q.  Where should I go to find out if the university will close?  

A.  All updates regarding changes to normal business operations will be 

shared via www.usf.edu, USF’s official social media channels, MyUSF and email. 
You may also call the emergency hotline at 800-992-4231 or visit local news 
stations, including WUSF (89.7 FM), for updates on closings.   

Q.  Who should be on the St. Petersburg campus during the emergency 
closure?  

A.  Only employees who have been identified as essential personnel should 

report to work when the campus and its business operations are officially 

closed. For safety and accountability, the university must know who is on 

campus and their locations during an emergency closing. It is critical that all 

non-essential personnel (even those deemed critical) stay away from the St. 

Petersburg campus when the campus is officially closed. However, if non-

essential personnel work during an emergency closing, they will be paid regular 

time for the hours worked.  

 

Per Policy 6-037, an essential personnel may include the following: An 

employee who is essential to the operation of the university, whose absence 

https://www.usf.edu/administrative-services/emergency-management/hazards/hurricane.aspx
http://www.usf.edu/
https://usf.app.box.com/v/usfpolicy6-037
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would adversely affect the health and safety of the campus community or the 

viability of campus facilities and/or critical infrastructure, as determined by the 

employee’s department. 

Q.  How do I know if I’m considered Essential Personnel?  

A.  The Vice President, Deans, and Directors or their designees of the 

college, division or department will identify personnel that are deemed to be 

essential personnel. Your supervisor will notify you if you are part of this group 

and are required to come to work during the emergency closure.  

Q. Will I be required to work if I’m not considered Essential 
Personnel?  

A.  The Vice President, Dean, and Director or their designees of the college, 

division or department may identify additional critical roles necessary to 

continue university operations. Your supervisor will notify you if you are part of 

this group and are required to work during the emergency closure.  

Q.  If the university has closed for an emergency, will I get paid?  

A.  The following guidelines will determine if you are paid for an emergency 

closure:  

• Exempt employees are not eligible to earn special compensatory leave 

during the closure. 

• Special compensatory leave is provided to Staff employees required to 

perform essential duties for hours worked outside of their normal work 

schedule to prepare for or respond to a declared University emergency, 

as determined by the SVP, Chief Administration Officer and Chief Human 

Resources Officer or designee.  

• Employees that are not required to work during an emergency closure are 

granted administrative leave in an amount equal to the number of hours 

scheduled to work during the closure or in an amount necessary to bring 

them up to their normal hours for the work week.  

• Salaried Temporary employees will receive their regular pay. 

• Employees who are on a previously approved leave of absence that 

began prior to (and includes) the administrative closure day, shall not 

have the leave of absence changed for such administrative closure time. 

Administrative leave for closures shall not apply during a leave of 

absence (ie: Sick leave, Annual Leave, Medical Leave of Absence, FMLA, 
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Parental Leave, Leave without Pay, etc). Any university-wide exceptions to 

this must be approved by the SVP, Chief Administrative Officer and Chief 

Human Resources Officer based upon business needs. 

• Hourly Temporary employees will not receive paid leave time during an 

emergency closure, but if the workload permits it, a supervisor may 

adjust an employee’s schedule during the affected pay period to allow 

the employee to work additional hours in the work week.  

Q.  What happens if USF is open but I can’t come to work because I 
live in an impacted area or have to stay home with my children whose 
childcare facility was closed?  

A.  The university understands that a variety of circumstances may arise 

during a storm which may impact your ability to come to work during a storm 

situation. Although the university monitors school closings, we cannot 

guarantee that USF will close its business operations, even if other facilities 

close. For extenuating circumstances such as these, you may request to use 

your annual leave to cover your absence.  

Q.  When should I return to work, and what time should I arrive?  

A.  Please check www.usf.edu, USF’s official social media channels, MyUSF 

or email for updates on how long the St. Petersburg campus will be closed. On 

the day the campus reopens, you should report to work at the time you would 

normally start your shift. If the university opens later than the start of your 

scheduled start time, you should report to work as soon as the campus 

reopens.  

Q.  If I am an exempt employee and I work during the closure, am I 
eligible to earn special compensatory leave? 

A.  No. Administration and Faculty employees are expected to work the 

number of hours necessary to accomplish their assigned responsibilities.   

Q. I work a 4-day work week, 10 hours each day. How many hours of 
administrative leave do I get for an emergency closure, 8 hours or 10 
hours?  

A.  You may be eligible to receive up to 10 hours of administrative leave, 

http://www.usf.edu/
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which is equal to the number of hours in your regular workday, not to exceed 

your normal hours in a workweek.  

Q.  I am designated to be on-call. Will I continue to receive on-call pay 
during the closure?  

A.  Yes, unless your supervisor advised you in writing prior to the emergency 

closure that you were not on-call during the closure.  

Q.  When I am on-call during an emergency closure, which rate do I 
receive?  

A.  If the closure is on a regular workday, then your on-call rate is the one for 

the workday. However, if the closure is on the weekend, your on-call rate would 

be the one specified for the weekend. 
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